Een groen en droogtebestendig gazon in de zomer zonder elke dag de tuinslang erbij te pakken? Het kan! Met slimme technieken en duurzame keuzes houd je jouw gras gezond en veerkrachtig, zelfs tijdens droge periodes. Veel mensen denken dat dagelijks sproeien noodzakelijk is, maar dat maakt het gazon juist lui en oppervlakkig geworteld. De sleutel zit in een diepe wortelontwikkeling, de juiste maaihoogte, en slimme waterbesparing. In dit artikel lees je hoe je met minder water tóch een frisgroen gazon houdt. Dat is niet alleen goed voor je tuin, maar ook voor het milieu én je portemonnee.
1. Minder vaak, maar effectiever water geven
In plaats van dagelijks sproeien, kun je beter 1 tot 2 keer per week diep water geven. Door het gras flink door te laten weken, stimuleer je de wortels om dieper te groeien. Diepere wortels halen vocht uit de ondergrond, waardoor het gras minder afhankelijk wordt van oppervlaktewater. Sproei liever vroeg in de ochtend of laat in de avond, om verdamping te minimaliseren. Gebruik een regenmeter of een blikje op het gazon om bij te houden hoeveel water je geeft: ongeveer 15–20 mm per beurt is ideaal. Deze methode is veel effectiever dan oppervlakkig sproeien en helpt je gazon om beter bestand te zijn tegen droogte.
2. Slim maaien
De manier waarop je maait, heeft grote invloed op hoe goed je gazon tegen droogte kan. Maai niet te kort, een hoogte van 4 tot 6 cm is ideaal in droge periodes. Langere grassprieten beschermen de bodem tegen direct zonlicht en houden het vocht beter vast. Laat het gemaaide gras eventueel liggen als mulchlaag: dit helpt om de bodem te beschermen tegen uitdroging én voedt het gazon op een natuurlijke manier. Maai ook niet te vaak; elke maaibeurt is immers een stressmoment voor het gras. Door je maaibeheer aan te passen, kun je al veel doen om je gazon frisgroen te houden met minder water.
3. Extra tips voor een sterk en droogtebestendig gazon
Naast slim sproeien en maaien kun je nog meer doen. Geef je gazon in het voorjaar en najaar een organische gazonvoeding, zodat het sterker en dieper gaat wortelen. Overweeg het gebruik van een biologisch afbreekbaar afwasmiddel of een wetting agent: dit helpt om water beter de bodem in te trekken bij droge plekken. Ook het beluchten van de grond helpt: door kleine gaatjes te prikken met een prikrol of een riek verbeter je de opname van water en zuurstof. Door deze simpele stappen te combineren, houd je jouw gazon gezond, veerkrachtig én groen, zonder elke dag te hoeven sproeien. Meer tips: