Nederland staat over het algemeen bekend als een nat land, toch kennen we hier ook lange droogtes. Een langere periode zonder regen ga je vaak als eerste zien in je gazon. Gras wortelt niet zo diep als vaste planten en zeker niet als grotere bomen. Grassprieten kunnen dus vaak niet bij het grond water komen om zich daar aan te goed te doen. Het gras heeft dus met enige regelmaat een bui nodig om te kunnen overleven. Gelukkig krijgen ze vaak een handje van tuiniers, echter bestaat er veel discussie over hoe vaak, hoelang en op welk tijdstip je dat het beste kunt doen.
Het gazon in droogteperiodes
Gras kan best tegen een periode van droogte, het kan zelfs goed zijn voor het wortelsysteem van de grassprieten. Door droogte gaan gras zich meer richten op het laten groeien van de wortels waardoor de wortels dieper reiken dan voorheen. Toch is het na een tijdje nodig om het gras water te geven om die groene grasmat te behouden waar je zo hard voor hebt gewerkt.
Hoelang en hoe vaak moet je sproeien?
We zullen beginnen met ‘hoelang’ en ‘hoe vaak’ je moet sproeien. Dat is natuurlijk met ieder sproeisysteem anders en het ligt er ook aan hoe groot je grasveld is. Wanneer je een compleet sproeisysteem door de tuin hebt liggen met meerdere sproeiers, dan ben je vaak sneller klaar dan wanneer je met een zwenksproeier of sectorsproeier aan de slag gaat. De vuistregel onder hoveniers is vaak wekelijks 2,5 tot 4 cm water. Dat kun je gemakkelijk meten met een oud blikje of een regenmeter die je ergens neerzet waardoor het blikje het sproeiwater op kan vangen. Twee tot drie keer per week moet voldoende zijn en 15 minuten tot een half uur per sproeibeurt is lang genoeg, afhankelijk van je sproeisysteem en de grootte van de grasmat natuurlijk.
Welk tijdstip is het beste?
Nu is het natuurlijk de vraag ‘op welk tijdstip’ je het beste kunt gaan sproeien. Dit doe je wanneer de temperaturen boven de 15 graden uitkomt, vaak al vroeg in het voorjaar dus. Des te warmer, des te vaker. Midden op de dag sproeien kan, de grassprieten zullen heus niet ‘verbranden’ door de zon. Dat is een fabeltje. Echter zal het water wel sneller verdampen waardoor door de warmte waardoor een groot deel van het sproeiwater verdampt. Ook in de avond is de grond vaak nog warm waardoor veel water kan verdampen. Vroeg in de ochtend, wanneer de grond is afgekoeld, is met uitstek het beste tijdstip om te sproeien. Het liefst nog vóór of tijdens zonsopgang dus. De grond van de grasmat heeft dan genoeg tijd om water op te nemen zonder dat er al te veel verdampt. Succes!