Een groen gazon wil je natuurlijk het hele jaar door, maar vooral in de zomer. Echter zijn er veel gemaakte fouten die ervoor zorgen dat grasveldjes er vaak dor, geel en kaal bijliggen tijdens de zomermaanden. Dat zijn nu juist de maanden dat je waarschijnlijk het meest in de tuin bent en wil genieten van een strak en groen veldje. We zullen hieronder de drie meest gemaakte fouten opsommen waardoor je gazon er minder mooi bij komt te liggen. Natuurlijk lichten we ook uit wat je juist wél moet doen voor een mooi gazon!
Maai op de juiste hoogte
Een van de meest gemaakte fouten is toch wel het te kort maaien van het gazon. Het gras in Nederland moet tegen veel weersomstandigheden kunnen, zeker tegen koud en nat weer. Onze grassen zijn doorgaans niet opgewassen tegen hete en droge periodes. Hierbij heeft het gras wat hulp nodig. Wanneer je het gras op 2 tot 3 centimeter maait kan de grond en het gras snel uitdrogen. Tijdens hetere en drogere periodes is het verstandig om een maaihoogte van 5 tot 7 centimeter aan te houden. Maai regelmatig, maar maai op koelere momenten in de ochtend of avond. Zorg er daarbij voor dat het gras droog is wanneer je begint met maaien.
Geef veel water, niet vaak
Het beregenen van het gazon is natuurlijk de manier om het gazon niet uit te laten drogen. Dagelijks een minuut of 20 de sproeiers aanzetten zorgt ervoor dat het gras oppervlakkig zal wortelen. Hierdoor kan het gras zwak en ‘lui’ worden. Je kunt beter één tot twee keer per week diep water geven. Dat wil zeggen een uur tot anderhalf uur beregenen zodat het water diep de grond in kan zakken. Hierdoor zal het gras dieper wortelen om bij meer grondwater te kunnen. Dit zorgt uiteindelijk voor sterker gras dat beter bestand is tegen droogte en hitte. Zorg ervoor dat je in de ochtend water geeft, op dit moment is de grond op zijn koelst waardoor het minimaal verdampt. Ook zal nat gras in de avond en nacht kunnen zorgen voor schimmels in het gras.
Bemesten op het juiste moment
Ook het bemesten moet gebeuren in de zomer. Aanbevolen wordt om die één keer per seizoen te doen, vier keer per jaar dus. Doe dit tijdig, maar alleen wanneer er een, twee of meerdere dagen regen aan zit te komen. Bij meerdere dagen regen doet de natuur zijn werk om de organische mest door de grond te laten opnemen. Bij één dag regen doe je er goed aan om daarna nog even goed water te geven. Bemesten tijdens hitte kan zorgen voor verbranding van de wortels, vermijd dit ten alle tijden.