Kosten en water besparen: Zo hoef je het gazon veel minder te bemesten én te besproeien!

Tuinonderhoud en vooral gazononderhoud kan behoorlijk in de kosten lopen wanneer je alles volgens het boekje doet. In de lente beginnen we natuurlijk al met het verticuteren van het gazon. Daarna ga je doorzaaien, bemesten, topdressen, bekalken en ga zo maar door. Dan hebben we het nog niet eens over bestrijdingsmiddelen wanneer je grasveldje last heeft van ongedierte of vervelende schimmels en andere ziekten. Al dat onderhoud kan behoorlijk in de euro’s lopen, maar daar is ook behoorlijk in te besparen. Zeker bij de grotere gazons kan het onderhoud namelijk behoorlijk in de papieren lopen.

Start in de lente

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wie het gazon in de lente heeft geverticuteerd en licht doorgezaaid zal veel problemen in de zomer voorkomen. Hierdoor zal voeding en water namelijk beter worden opgenomen door de bodem en de wortels van het gras. Ook het tijdig verhelpen van problemen zoals ongedierte zal daar later profijt van hebben. Ongedierte als engerlingen en emelten kunnen veel schade aanrichten. Deze schade kan het hele gazon te pakken krijgen waardoor je een hoop herstelwerk krijgt.

Bespaar op water

Hoe korter je gazon houdt, hoe meer tijd, energie en geld je in het onderhoud moet stoppen. In de zomer heeft je gazon immers veel last van hittestress. De grassen die doorgaans goed groeien moeten goed gedijen in koudere en nattere periodes, hittegolven zijn vaak niet hun favoriete periodes. Wanneer je het gras op een hogere stand maait, denk aan 5 a 6 centimeter, zal het gras veel meer vocht vasthouden. Hierdoor wortelen de grassprieten beter waardoor ze bij meer grondwater kunnen. Dit zorgt ervoor dat ze beter bestand zijn tegen droge en warme periodes waardoor je minder vaak hoeft te sproeien. Er zijn daarbij ook zogenaamde ‘Water Agents‘ verkrijgbaar, deze zorgen voor een betere opname van water!

Bespaar op kosten voor bemesting

Ook het bemesten van het gazon kan aardig wat kosten. Bij een gazon van zo’n 400 vierkante meter ben je al gauw 40 tot 50 euro kwijt aan organische bemesting. Jaarlijks lopen de kosten dus al op naar enkele honderden euro’s voor bemesting. Het wordt vaak voorgeschreven om dit vier keer per jaar, één keer per seizoen, te doen. Bij meerdere hittegolven in de zomer word echter aangeraden om dit zelfs twéé keer uit te voeren. Wie een robotgrasmaaier heeft of een grasmaaier met mulchfunctie heeft hier echter minder last van. Het versnipperde gras zorgt namelijk voor extra voeding aan de bodem. Daarbij zorgt mulch ervoor dat de grond minder snel uitdroogt en er dus minder besproeid hoeft te worden.