Wanneer moet je het gazon bemesten en hoe vaak per jaar is dat nodig?

Wanneer het om het gazon gaat zijn tuiniers vaak erg bedreven. Een groene en volle grasmat is natuurlijk het visitekaartje van een mooie tuin. Echter heeft zo’n grasmat wel aardig wat werk nodig om mooi te blijven. Denk bijvoorbeeld aan jaarlijks verticuteren, soms zelfs twee keer per jaar. Maar ook aan het strooien van kalk en tijdig maaien op de juiste lengtes. Een van de meest belangrijke aspecten blijft natuurlijk het voeden van het gras, het bemesten. Dat mag namelijk meerdere keren per jaar gebeuren.

Het gemiddelde gazon krijgt weinig tot geen voeding van de natuur

Wie gebruik maakt van een robotgrasmaaier moet deze vrijwel dagelijks zijn ronde laten doen. Op deze manier wordt er iedere dag een heel klein stuk van het gras gesneden wat de grond onder het gras minder snel zal late verstikken. Deze afgesneden grassprieten zorgen weer voor voeding voor de grasmat. Wie het gras zelf maait met een opvangbak haalt deze voeding eigenlijk weg van de grond eronder. In beide gevallen krijgt de grond toch te weinig voedingsstoffen uit de natuur. Zeker omdat we in de herfst alle bladeren van ons gazon halen om het gazon luchtig te houden, deze zorgen in de natuur normaal gesproken voor een nieuwe laag compost en dus voeding. We zullen de natuur dus een handje moeten helpen.

Het gazon bemesten in de lente en de zomer

De grond onder je grasmat krijgt weinig voeding van de natuur, we zullen dus moeten bemesten. De mooiste grasmatten krijgen maar liefst drie tot vier keer per jaar een lading mest, het liefst organische mest. In het voorjaar, ofwel lente, gebruik je een organische meststof met een hoog stikstofgehalte. Dit bevordert het herstel na de winterstress. De tweede keer bemesten doe je in de zomer met een mix die zorgt voor een beter hittebestendige grasmat. Hier zit vaak ook een hoog stikstofgehalte en kalium in verwerkt. Is het bemesten van een grasmat in de herfst en de winter ook nodig? Vaak wel!

Het bemesten in de herfst en de winter

In de herfst wil je je grasmat voorbereiden op de winter. Hierbij kun je het beste organische meststoffen gebruiken met een hogere concentratie aan kalium. Ook een hogere concentratie aan calcium (kalk) is aangeraden. Dit zal in de koudere en nattere periodes de mosgroei in het gras minimaliseren. Ook in de winter kun je ervoor kiezen om je grasmat nog van extra voeding te voorzien. In een goede organische meststof voor de winter zit veel kalium en een kleine hoeveelheid magnesium. Ook Fosfor wordt aangeraden om de groei van mos te onderdrukken, evenals kalk. Zorg altijd dat je de PH-waarde van de grond meet voor je met kalk aan de slag gaat. Bemesten in de winter kan, maar hoeft niet. Heeft jouw grasmat vaak moeite om groen de winter door te komen, dan kun je altijd een handje helpen. Meer tips: