Hoe vaak moet je per jaar verticuteren hangt af van jouw gazon!

Je gazon verticuteren is voor vrijwel iedereen een klusje dat jaarlijks terug zou moeten komen. Door je grasmat te verticuteren zorg je voor een goede beluchting en een goede doorlating van water tot de grond. Hierdoor kunnen de wortels van de grassprieten makkelijker water en voedingsstoffen opnemen. Dat zorgt natuurlijk weer voor een volle en groene grasmat die je zo graag wil hebben. Maar wanneer en hoe vaak moet je dit eigenlijk doen? Dat hangt af van verschillende factoren.

Altijd verticuteren in het voorjaar

Ook wanneer je gras er bij staat alsof er niets aan de hand is, kun je het beste in het voorjaar toch nog even verticuteren. Die kan met een verticuteerhark of een machine. Voor de grotere tuinen is machinaal werken wel zo prettig, het kan anders een behoorlijk zware klus worden. Het voorjaar is bij uitstek het uitgelezen moment om de viltlaag en de mossen uit je gras te verwijderen. In deze tijd kan het gras namelijk flink groeien waardoor het zichzelf snel herstelt. Doorzaaien, bemesten en kalken kan ook van de orde zijn wanneer dit nodig is. Daarover hier meer.

Wanneer moet je een tweede keer verticuteren?

Eén keer per jaar is dus de regel, twéé keer per jaar kan ook een goede zet zijn. Toch zijn er tuinen die in het najaar, in september of oktober, ook nog wel een beurt kunnen krijgen. Dat hangt vaak van de grond af. Zeker bij klei- of veengrond kan het nog weleens voorkomen. Wanneer je in het najaar ziet dat er weer veel mossen groeien tussen de grassprieten, dan kun je er dus voor kiezen om nog eens te verticturen. Doe dit wat lichter dan in het voorjaar omdat het herstellen langer op zich zal laten wachten. Een derde keer verticuteren komt vrijwel nooit voor, behalve bij sterk vervuilde grasmatten.

Oorzaken van mossen en viltlagen

Grasmatten die veel in de schaduw liggen krijgen eerder last van mossen. Ook grasmatten op klei- en veengronden kunnen hier eerder last van krijgen waardoor een extra verticuteerbeurt nodig is. Een tip bij dit soort grond is het bezanden van de grasmat. Dit zorgt voor een betere beluchting en een betere conditie van de grond voor het gras. Grasmatten die gemaaid worden door een robotgrasmaaier of grasmaaier zonder opvangbak krijgen ook sneller last van een viltlaag omdat er veel gemaaid gras blijft liggen. Succes: