Een egaal groene grasmat is natuurlijk de natte droom van iedere tuinier. Toch komt het regelmatig voor dat je dorre plekken in het gazon krijgt. Aan de hand van de kleur van de plekken kun je al een inschatting maken wat de onderliggende reden ervan is. Toch zijn is er bijna altijd nader onderzoek nodig om het ware probleem vast te kunnen stellen. Je kunt namelijk last van droogte hebben, maar ook van ongedierte zoals Engerlingen en Emelten. Het bestrijden van Engerlingen en Emelten is vrij eenvoudig en hebben we hier helemaal uitgelegd.
Droogte en dorre plekken voorkomen
Droogte is een grote oorzaak voor het vergelen van gras waardoor je dus dorre plekken krijgt. Genoeg water geven op de juiste tijdstippen is dus noodzakelijk om het groen in je grasmat te behouden. Echter kun je ook dorre plekken krijgen wanneer je water geeft volgens het boekje, dan is er dus iets anders aan de hand. Mocht je je grasmat nog niet hebben aangelegd, dan zijn waterbuffende geldkorrels een goed idee om droogteperiodes beter aan te kunnen. Wanneer je grasmat al een tijdje ligt, dan moet je andere maatregelen nemen.
Zorgt dat de grond goed water door kan laten
Geef je genoeg water maar heb je tóch last van dorre plekken, dan kan het zijn dat je grond niet genoeg waterdoorlatend is. Verticuteren kan helpen, ook beluchten (gaatjes prikken in de bodem) is een goede optie. Door het verticuteren en beluchten of bezanden van je grasmat krijgt water beter de kans om tot de wortels van het gras door te dringen. Zeker met hogere temperaturen kan je sproeiwater snel verdampen waardoor de wortels van het gras te weinig vocht aangeleverd krijgen.
Niet te kort maaien
Met hetere temperaturen, zeker boven de 20 graden, verdampt water gewoonweg sneller. Naast het sproeien op de juiste tijdstippen kun je er ook voor zorgen dat het water minder snel verdampt. Gewoonweg door het gras minder kort te maaien. Bij zowel een siergazon als een speelgazon doe je er goed aan om het gras eens op 5 of 6 centimeter te houden. De grassprieten zorgen dat ze elkaar en de grond meer schaduw geven waardoor de grond minder snel zal uitdrogen. Ook zullen langere grassprieten voor meer fotosynthese zorgen wat het gras en de wortels ervan sterker zal maken. Diepere wortels betekent meer grondwater opnemen. En onthoudt, gras kan gewoon uit zichzelf herstellen na droogte. Succes!